سه شنبه ۱۰ تیر ۰۴

پیشینه موسیقی لری

۳۹ بازديد

در سرزمین باستانی لرستان از سالهای بسیار دور سه طایفه با قومیت های متفاوت در کنار هم زندگی می کنند.




پیشینه موسیقی لری


در سرزمین باستانی لرستان از سالهای بسیار دور سه طایفه با قومیت های متفاوت در کنار هم زندگی می کنند. قوم لری، لکی و بختیاری. هرکدام از این قوم ها با پیشینه بسیار قوی و غنی در فرهنگ و هنر و تاریخ دارند  و با وجود همبستگی و تشابهاتی که باهم دارند، هرکدام مسیر خود را می روند و در استقلال خود را حفظ کرده اند.

 
ماندگاری موسیقی بختیاری

در زمینه موسیقی قومی که ماندگاری بیشتری داشته بختیاری است و گذر زمان کمتر روی منسوخ شدن این قوم اثر داشته است. البته منکر ایم قضیه نمی توان شد که بالاخره هر سه قوم روی هم تاثر گذاشته اند و بختیاری نیز از این قضیه مستثنا نبوده است . مثال این مورد ترانه دایه دایه است که با وجود منشائ لری –لکی ولی از آن به عنوان یک ترانه بختیاری یاد می شود.

این قومیت ها فقط محدود به استان لرستان نمی شود و بسیاری از مردم چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد نیز اصلیت بختیاری دارند که همین تنوع اقلیم و آداب و رسوم، روی موسیقی بختیاری نیز اثراتی داشته و باعث ایجاد برخی تفاوت ها شده که در بعضی موارد پررنگتر و در بعضی کم رنگتر است.

اما با نگاه کلی به تغییرات گذشته شاهد آن هستیم که فرهنگ بختیاری بیشتر از اینکه تاثیر بگیرد، روی فرهنگ های لری و لکی اثر داشته و از این جهت موسیقی بختیاری قوی تر از باقی فرهنگ های هم کیش خود ظاهر شده است. ترانه های مرجنگه و شیرعلی مردون از نمونه نواهای بختیاری هستند که مورد استقبال مردم لر و لک نیز قرار گرفته اند.

موسیقی بختیاری از پیشینه بسیار قوی برخوردار است و به دلیل روحیه سلحشورانه و دلاورانه مردم این منطقه، اکثرا موسیقی این نواحی نیز جنبه حماسی و اجتماعی دارد.

 

مردم لرستان و موسیقی

اصولا موسیقی با گوشت و خون مردم لرستان درآمیخته است و در باور آنها موسیقی عامل اصلی تحرک و پویایشان است به حدی که معتقدند سرودخوانی دسته جمعی به هنگام کارشان باعث تقویت و سرعت آنها می شود.

به عنوان مثال در هنگام برداشت محصول، ترانه دوره دوره را چنان از اعماق دل و به حالت سوزناک سر می دهند که گویی غم و اندوه را می توان کاملا آشکار لمس کرد.

انواع نواها در لرستان به شرح زیر است:

سوگواری: در زمان سوگواری به خصوص در مراسم خاکسپاری، دو آهنگ بسیار معروف یاری و سحری را سر می دهند.

سوارکاری: در هنگام سوارکاری به دلیل شور و هیجانی که ورزش میطلبد، مردم آواز سوارگاری می خوانند که سرشار از شادی و هیجان است.

رارا: نوع خاصی از آواز سوگواری است که در سوگ از دست دادن فردی اجرا می شود که با رقص و اشعار مور همراه است.

تبرزکویی: در هنگام کوچ بهاری این ترانه خوانده می شود.

خدیوی و مال ژیری: این نواها را نیز در فصل پاییز و همچنین کوچ پاییزی می خوانند.

 آواز های صیادی: این آوازها را مردمانی که به شکار می روند سر می دهند.

علاقه مندان موسیقی لری می توانند برای دانلود گلچین آهنگ های لری شاد به سایت ما مراجعه کنند.

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد